Úspěšný start družice Sentinel-2C na palubě nosné rakety Vega


Evropská kosmická agentura (ESA) slaví další významný milník v programu Copernicus. V pořadí již třetí satelit tohoto programu, Sentinel-2C, byl úspěšně vypuštěn na oběžnou dráhu a to na palubě nosné rakety Vega, která odstartovala z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně 5. září v 3:50 CEST (4. září 22:50 místního času). Asi 14 minut po startu přišla klíčová zpráva potvrzující, že satelit bezpečně dosáhl své oběžné dráhy, což přineslo velkou úlevu týmu ESA i dalším zainteresovaným stranám. Družice vyrobená společností Airbus, by měla být po dokončení úvodních testů plně funkční a zahájit snímání na nízké oběžné dráze ve výšce 786 km nad povrchem Země.

Sentinel-2C. Copyright ESA, 2024.

Program Copernicus

Posláním mise Copernicus Sentinel-2 je poskytování satelitních snímků zemského povrchu s vysokým rozlišením, které tvoří základ řady aplikací, od monitorování atmosféry a vodních zdrojů až po sledování životního prostředí. Tato mise zahrnuje konstelaci dvou identických satelitů, Sentinel-2A a Sentinel-2B, které operují v tandemu na stejné oběžné dráze, vzdálené od sebe 180°. Společně pokrývají veškeré pevninské a pobřežní oblasti planety s frekvencí pět dní.

Satelit Sentinel-2C brzy nahradí svého předchůdce, Sentinel-2A. Plánovaná družice Sentinel-2D následně převezme funkci Sentinel-2B. Dlouhodobě se počítá s misí Sentinel-2 Next Generation, která zajistí pokračování sběru dat i po roce 2035.

Každý satelit Sentinel-2 je vybaven multispektrální kamerou s vysokým rozlišením, schopnou pořizovat optické snímky ve viditelném, blízkém infračerveném a krátkovlnném infračerveném spektru. Z výšky 786 km tyto družice poskytují kontinuální snímkování v 13 spektrálních pásmech s rozlišením 10 m, 20 m a 60 m a pokrývají šířku záběru 290 km.

Data ze Sentinel-2 nacházejí široké využití v různých oblastech, například v zemědělství, při monitorování kvality vody či při řízení přírodních katastrof, jako jsou lesní požáry, sopečné erupce a povodně. Mise překonala původní očekávání, včetně schopnosti detekovat emise metanu.

O raketě Vega

Sentinel-2C byl posledním startem rakety Vega – po 12 letech provozu šlo o její závěrečný let, jelikož bude nahrazena vylepšenou verzí v podobě rakety Vega-C.

Během své životnosti tato malá a obratná raketa vynesla na oběžnou dráhu několik významných misí ESA, jako je například technologický demonstrátor Proba-V, satelit pro monitorování větrů Aeolus, návratový modul IXV a LISA Pathfinder, předchůdce mise LISA, která bude měřit gravitační vlny ve vesmíru.

Start rakety Vega s družicí Sentinel-2C na palubě. Poslední cesta rakety Vega do vesmíru. ESA, 2024.

Více informací na stránkách Evropské vesmírné agentury – ESA – Sentinel-2C joins the Copernicus family in orbit a Airbus – Airbus built Sentinel-2C satellite successfully launched | Airbus